Полярна експедиция

Никой друг не може да ви предложи това изживяване! Открийте Северния ледовит океан, арктическата флора и фауна; ледовете и заливите, скандинавските езера и най- северната точка в Европа в Норвегия, както и крайната точка на атлантическото течение Гълфстрийм в столицата на руския север- Мурманск, а също не е за изпускане и прочутата родина на коледния дух: Лапландия във Финландия.

От 7 юли 2021 г. до 18 юли 2021 г.
Продължителност: 12 дни
Минимален размер на групата: 8
Статус: Отминал тур

Изпуснали сте крайния срок записване - 31 май 2021 г.

Никой друг не може да ви предложи това изживяване! Открийте Северния ледовит океан, арктическата флора и фауна; ледовете и заливите, скандинавските езера и най- северната точка в Европа в Норвегия, както и крайната точка на атлантическото течение Гълфстрийм в столицата на руския север- Мурманск, а също не е за изпускане и прочутата родина на коледния дух: Лапландия във Финландия.

Три държави: Русия, Финландия и Норвегия. 12 дни в луксозни места за настаняване с комфротен миниван и добра екипировка… това е само началото на незабравимата северна приказка.

Ще се приземим в Санкт- Петербург, наричан и Северната Венеция, за да се отдадем на естетика и КулТура преди да поемем със полярния експерс на север. Пристигайки в Мурманск ще вземем нашия миниван или джипове, като ще разгледаме района, заливите и красивите места около северната шапка на планетата. След това продължаваме към старинните селища на викингите в Норвегия, преминаваме към Лапландия- родината на Дядо Коледа във Финландия, където ще останем 2 вечери на бреговете на красивите езера. След това отново влизаме в Норвегия, за да достигнем Северния нос. Това е и най- далечната изобщо точка на сушата, която можем да достигнем, а и нашата последна точка, от която ще започнем втората част на програмата ни, завършаваща в бижуто на европейската култура в Балтика , Скандинавия и севера- Санкт- Петербург. Оттам ще отлетим обратно към дома.

Ден 1

Сутринта ще се изчакаме на летището, тъй като всички директни полето до Петербург пристигат с разлика до 1:30ч. Ще ни изчака трансферен бус до хотела, за да се настаним преди да разгледаме града. Следобяд ще влезем в ритъма на града по  най- емблематичния „Невский” проспект. Сцената на Гоголевските и Пушкински герои, в близост до дома на Достоевски и най- големите питерски катедрали.

В този ден включваме и Александроневската лавра, Марсово поле, крайцера „Аврора”, който дава първия залп през октомври 1917 и символа на града: Спас НаКрови. По желание на групата вечерта можем да се присеъдиним към вечерна разходка с лодка по Нева.

 

Нощ в Санкт- Петербург

Ден 2

Сутринта след закуска отиваме в най- големия музей в Европа- Зимния дворец или по- известен като Ермитажа. След него ще отидем към Фаберже и Михайловския дворец с най- ценната колекция на произведения на изкуството. Вечерта ще има възможност за музикално представление.

 

Нощ в Санкт- Петербург

Ден 3

След закуска ще имаме около половин ден свободно време преди да се транспортираме до гарата за нашия полярен експрес.

Следобяд ще поемем по този 15 часов преход, който ще ни позволи да усетим вкуса и на черния чай с мляко в традиционни подстакани и вкусната кухня на вагон ресторанта, както и най- съвременните и комфортни купета на „хотела на колела”.

 

Нощ в полярния влак  от Санкт- Петербург до  Мурманск

Ден 4

След пристигането ни в столицата на Арктика преди обяд ще се настаним в хотела. Следобяд ще направим обзорен тур из града, порта и красивите заливи наблизо. Ще обсъдим възможните дейности за следващия ден.

 

Нощ в Мурманск

 

Ден 5

Имаме цял ден на брега на Северния ледовит океан. Всеки ще може да избере дали да е включи в всеки един от 3 лъча на нашата програма: разходка до близките острови и запознаване с океанските животински видове, тур из полярния ландшафт на околните възвишения и древни обекти или накрая да релаксира в класическото съчетание сауна – ледове и сельотка с…

 

Нощ в Мурманск

Ден 6

Отново потегляме, но този път в западна посока: към Норвегия! Въпреки че ни очаква нощувка във финландска Лапландия, ще преминем руско- норвежката граница, за да разгледаме забележителното градче и викингски истории Киркенес.

След това навлизаме в същинската родина на добрия старец, където ще пренущаваме на брега на езерото Линаасвуно. Тук ще можете по дървена платформа след награявен в сауната, с няколко еленски скока да цамбурнете в езерните води. И не се притеснявайте, цяла Финландия може да попадне в сауната и пак ще остане място.

 

Нощ в Кааманен

Ден 7

Ще пресечем цяла Лапландия, ще спираме на всевъзможни места, за да видим горски животински и много редки видове, красиви дървесни вековници или просто, за да се полюбуваме на пейзажа. Привечер ще пристигнем в най- северното място на Норвегия, Европа и все пак нашето пътуване: Скарсвааг.

 

Нощ в Скарсвааг

Ден 8

Цял ден ще сме в района на втория океан от нашето пътуване- Атлантика! Ще разгледаме носа, норвежките поселения, местните вярвания, кухня и тайни. Ще има и време за много снимки, но екипировката е изключително важна, разбира се. Следобяд ще потеглим обратно за Лапландия в нашия полярен и много комфротен приключенски ван.

 

Нощ в Инари

 

Ден 9

Макар и за втори път във Финландия, ще се наложим да си тръгнем отново. Но този път ще се върнем към нашата северна база в Мурманск откъм юг, но няма да бъде по –топло. Нали знаете защо в Архангелск водата замръзва, а в северния Мурманск не? Ще разберете от личен опит или по- скоро наблюдение!  Ще пропътуваме отново сред любопитни поселения, пейзажи и местности, които ще разгледаме и които ще ни подслоняват за топли обеди и чаено- кафени почивки сред гори и езера, реки и океани.

 

Нощ в Мурманск

Ден 10

След закуска ще имаме свободно време до обратния ни полярен експрес до Петербург. Този път прехода на юг наистина ще ни отведе на значително по- топло място. Следоябяд тръгваме обратно!

 

Нощ в полярен експрес от Мурманск до Санкт- Петербург

Ден 11

Отново преди обяд ще сме в старата столица на Балтика! Тук довечера ще направим нашата празнична вечеря, която ще постави и финал на нашето северно и незабравимо приключение

 

Нощ в Петербург

Ден 12

Ден за трансфер до летището и отпътуване

 • държавни и туристически такси
 • визово обслужване и покани
 • руска виза
 • 24/7 гид от КулТур
 • експертно екскурзоводско обслужване
 • изследователски беседи
 • океански леден тур
 • застраховка
 • възможност за екстремен полярен тур из лапландските езера във Финландия
 • транспорт с комфортен миниван/ джипове
 • влакови и автобусни трансфери
 • такси и трансфери до летището
 • възможност за безплатна резервация и закупуване на самолетни билети
 • входни такси
 • обеди и вечери
 • полет до и от Санкт- Петербург