Мистерията на Родопите и Странджа

Родопският ни тур е истинско и отново авторско вдъхновение...

От 5 април 2021 г. до 12 април 2021 г.
Продължителност: 8 дни
Минимален размер на групата: 7
Статус: Отминал тур

Изпуснали сте крайния срок записване - 3 март 2021 г.

Родопският ни тур е истинско и отново авторско вдъхновение. Ще се спуснем по течението на Места, за да посетим древния римски град Никополис ад Нестум и резервата Долен, а вечерта да останем у местните много специални възрастни мъдрици в Крибул. Ще продължим през Доспат, Ягодинската пещера и Дяволското гърло до входа към Хадес и река Стикс, тракийските светилища и чудни водпади. Ще отдъхнем в първкокласен СПА хотел под Снежанка в Пампорово, като междувременно гледаме звездите буквално: до нас е обсерваторията в Рожен и планетариума в Смолян. Но след 2 дни на релакс отново продължаваме към Арда, родопските мостове, пещерата „Утробата” и Кърджали. Тук ще влезем в древния Перперикон и орфеевия Татул. На границата между Родопа и Странджа ще посетим и японското копие на единствената редовно проучена тракийска гробница със стенописи в Александрово. А като за финал ще се отдадем на КулТурно- морски отдих в града на Аполон- Созопол!

Ден 1

Пътуване до Родопа планина. Посещение на колоритните села Крибул и село Долен, където се намира уникален архитектурно-резерватен парк и най-старото все още действащо тракийско светилище и неговата домакиня –  баба Юлия.

Ден 2

Пътуване до град Доспат – екскурзия до язовир Доспат, конна езда (по желание) и туризъм + лекция по билкарство. Денят продъжалва с посещение на пещера „Дяволското гърло“ (мястото, където Орфей слиза в Хадес, за да търси своята Евридика) и посещение на Ягодинска пещера.

Ден 3

Пътуване до целогодишен курорт Пампорово. Изкачване на връх Снежанка и посещение на кулата на върха. Посещение на планетариума в Смолян и филмова прожекция. Следобедна обиколка на град Смолян.

 

 

Ден 4

 

SPA процедури и посещение на най-голямата космическа обсерватория на Балканите (връх Рожен)

 

 

 

Ден 5

Пътуване до Кърджали. Посещение на древно пещерно светилище „Утробата”, посветено на детеродните функции на жената; Обиколка на древният град Перперикон и Татул.

Ден 6

Пътуване до Созопол. Посещение на Александрова гробница и античния град Аполониа Понтика. Обиколка на града на морския бряг

Ден 7

Ден на плажа (парти на лодка / подводен семинар – по желание/)

Ден 8

Екскурзия до София и официална вечеря

  • транспорт с луксозен миниван
  • нощувки в комфортни хотели из цялата програма (3 звезди)
  • закуски
  • културна програма
  • възможност за допълнителни развлечения и дегустации
  • възможност за езда
  • входни такси
  •  застраховка
  • КулТур гид 24/7
  • обеди и вечери