Централна Азия на становете

Това е Централна Азия! Но и централната част на стария свят! Мястото, където се преплитат Европа, Китай, Персия, Индия, Тибет, Близкия изток... Един от стратегическите важните региони в света, където сега се намират т. нар. 5 стана: Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, Туркменистан и Киргизстан...

От 20 септември 2021 г. до 3 октомври 2021 г.
Продължителност: 14 дни
Минимален размер на групата: 10
Статус: Отминал тур

Изпуснали сте крайния срок записване - 30 юли 2021 г.

Това е Централна Азия! Но и централната част на стария свят! Мястото, където се преплитат Европа, Китай, Персия, Индия, Тибет, Близкия изток… Един от стратегическите важните региони в света, където сега се намират т. нар. 5 стана: Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, Туркменистан и Киргизстан. Пет много различни една от други страни. От степната култура на казахите, до древната и свтовноизвестна култура в Бухара и Самарканд (Узбекистан), от където все пак и е Настрадин Ходжа- хитроумния легендар герой, та до обвития с легенди  и мистерия Туркменистан, където ще посетим култура, много близка и повлияна от персийския Иран. Това ще бъде едно много бутиково приключение сред петте столици, но и много други градове, исторически забележителности  незабравими места и хора.

Ден 1

Нашето турне започва от големия южен град в Казахстан Алмати. До обяд всеки ще има време да достигне до нашия централен хотел. След 12:00 започваме нашия културен и опознаветелн тур из Алмати, а ако някой се забави от летището или не се е възползвал от трансфера, то човек от нашия екип ще го вземе от терминала и след настаняване ще се включи към групата. Алмати е огромен и прекрасен град, който ще обиколяме цял ден, за да достигнем и до мястото ни за вечеря, което ще е в самото сърце на казахската южна столица.

 

Нощ в Алмати

Ден 2

След закуска сутринта и разглеждане на местния пазар ще започнем нашето пътешествие с автобусни тур до киргизката столица: Бишкек. Тя е най- източната от всички централноазиатски страни и самия Бишкек е наследник на Кокандското ханство. Киргизите в крайна сметка успяват да победят и унищожат тази страна през 1876г. с помощта на Руската империя и съгласявайки се по този начин да извоюват от ханството своята незавимимост в състава на държавата на Романови.

 

Нощ в Бишкек

Ден 3

Ще имаме възможност да обиколим и близките до Бишкек забележителност , както и да направим еднодневна екскурзия до езерото Йъсък кел- един от най- големите водни източници в тази част на света и място, известно не само с красивитите си природни гледки, но и луксозни минерални СПА курорти от повече от двеста години

 

Нощ в Бишкек

Ден 4

След закуска и чекаут ще се отправим на първия ни дълъг, но за сметка на това комфортен влаков преход. Съветската железопътна система, а и напрежението между Киргизия и Узбекистан през различните периоди не позволява преминаването директно от едната в другата страна с удобните железници. Затова в ранния следобяд ще хванем влака за узбекската столица Ташкент, който за около 20 часа ще ни отведе до целта ни, но пътя ще мине през Казахстан. Ще имате достатъчно време за релакс, взимане на душ, похапване и любуване на околния пейзаж.

 

Спално купе Бишкек- Ташкент

Ден 5

Преди обяд ще сме вече в Ташкент. Узбекистан е изключително богата и съвременна страна, която ще ви впечатли и с история, паметници от списъка на ЮНЕСКО, но и със съвременни технологии, развита икономика и находчивост. Следобяда ще използваме да разгледаме Ташкент.

 

Нощ в Ташкент

Ден 6

Този ден е изцяло посветен на подробното изучаване и потапяне в узбекската история. Ташкент е древен град с история, датираща от 2в. пр. Хр. Той винаги е бил важен търговски и политически център, като е запазил спомена за всеки, който го е населявал. В годините на Втората световна война е едно от местата, където основно са евакуирани мирни жители, заводи, културни дейци и произведения на изкуството от Западна Русия, Украйна и  Беларус. Тук е живяла и Анна Ахматова, за която ще научим любопитни истории.

В края на този ден ще вечряме в типичен ресторант, а нощта и следващата утрин ще прекараме във експреса за Душанбе!

 

Нощ във влака Ташкент- Душанбе

Ден 7

Добре дошли в Таджикистан! Таджиките и киргизите се „борят” за първото място пък по нисък стандарт в района на Централна Азия. Това обаче няма да ни изненада, тъй като вече бяхме в Киргизия, а и Душанбе е истинска съкровищница на емоции и спомени. Душанбе на фарси значи „понеделник”, тъй като тук винаги е началото на търговската седмица. Древен център, който обаче остава непреклонен към индустриализацията и съветизацията. В крайна сметка обаче и тук е открит владетеля от Бухара в Узбекистан, който бяга от Червената армия след 1917г. и градът е присъединен към новия съветски проект. Тласък на неговото развитие става именно железния път, който ще сме пропътували Ташкент- Душанбе, тъй като от Ташкент пък е пряката връзка с Москва.

 

Нощ в Душанбе

Ден 8

Цял ден ще сме из дебрите на таджикския културен буфер: сред националния музей, археоглочески парк и площад „Дусти”.

След вечеря отново ни предстои влакова нощувка, но този път ще сравним кои влакове са по- добри: тези с повече време за отдих или съвем бързите експреси, като този до Самарканд!

 

Нощ във влака от Душанбе до Самарканд

Ден 9

Рано сутринта ще сме в Самарканд. Ще се настаним в хотела и ще посветим цял ден да разгледаме перлата на Узбекистан и център на великата империя на Тимур. Тук всяко описание не би било досатъчно, за да се опишат невероятните дворци, храмове, музеи и галерии, които ще видим.

 

Нощ в Самарканд

Ден 10

След закуска и кратко свободно време ще се насочим към още по- известния център: Бухара!

 

Нощ в Бухара

Ден 11

Нашия последен ден в Узбекистан ще бъде истински запомнящ, тъй като освен великолепието на тази съкровищница, Ермитажа и Лувъра на открито не само на узбеките, но на цяла Централна Азия, вечерта ще сме участници на специално подготвена културна програма с музика и вкусотии за нас.

Нощ в Бухара

Ден 12

Помните, че от Киргизия минахме през Казахстан, за да стигнем в Ташкент- столицата на Узбекистан. Сега обаче ни предстои едно джип сафари пътешествие до близката туркменска граница, тъй като обществения транспорт между двете страни не е съвсем развит осовено с оглед на затвореността на нашата последна държава в списъка от пътешествието- Туркменистан. След преминаване на границата от Туркменабад ще се качим на влака за столицата Ашхабад, която се намира почти в Иран. Туркменистан е огромна, но и много богата страна, така че в комфортния и прохладен експрес през страната ще релаксираме за следващия ден.

 

Нощ във влака Туркменабад- Ашхабад

Ден 13

Пристигаме сутринта в Ашхабад! След настаняване в традиционно комфортния ни хотел в историческа част на града ще се впуснем в проучването и трупането на впечатления и тук! Това е и последният ни ден от културната програма, така че вечерта щее тържестена и както повелява традицията: с награди!

 

Нощ в Ашхабад

Ден 14

След закуска в хотела ще имаме свободно време съобразно полета, а след това ще поемем по пътя към  България!

 • държавни и туристически такси
 • закуски и вечери в хотелите
 • визово обслужване и покани
 • 24/7 гид от КулТур
 • експертно екскурзоводско обслужване
 • изследователски беседи
 • срещи с артисти и творци
 • входни такси
 • застраховка
 • възможност за екстремен пустинен тур през нощта
 • транспорт с комфортен миниван/ джипове
 • влакови и автобусни трансфери
 • такси и трансфери до летищата
 • възможност за безплатна резервация и закупуване на самолетни билети
 • консулски такси
 • обеди
 • полети: София- Алмати и Ашхабад- София