Всичко от Кавказ, както никога преди

Място и до днес, граничещо с руската, турската и персийската култура; място, което може да се нарече и един от корените на най- ранното християнство, на първите търговски връзки  и писмености. Място, което е разделено между три страни всяка, от които изключителна: Грузия, Азербайджан и Армения!

Ако Балканите са известни в западната историография, като „барутния погреб на Европа”, но същевременно и като люлка на нашата цивилизация, то за отсрещната страна на Черно море в Кавказ- това е валидно с още по- голяма сила! Това е място, където не веднъж са се сблъсквали хилядолетни империи и резониращи конфликти. Място и до днес, граничещо с руската, турската и персийската култура; място, което може да се нарече и един от корените на най- ранното християнство, на първите търговски връзки  и писмености. Място, което е разделено между три страни всяка, от които изключителна: Грузия, Азербайджан и Армения!

Ще кацнем в Тбилиси, тъй като само през Грузия, можем да „свържем” нашия маршрут предвид затворените граници в района на Нагорно- Карабах. Ще се предвижваме отново в малка група с минаван или леки коли за пълно приключенско и истинско преживяване. Ще разгледаме много подробно за седмица Грузия: със древните и манастири, вина, древногръцки полиси, минерални води и каньони. След това ще продължим към ислямското наследство и на тюрките, каквито са самите азери, и на персите, които дълго време са имали първостепенно влияние по тези земи. Ще нощуваме в търгоския център Шеки, а след това и ще досигнем до Капсийско море (което знаем е езеро), където ще ни срещне Баку и невероятните околности, на най- богатия град в района, но не по- малко древен и богат също на културни и природни богатства. Не на последно място през Грузия ще пристигнем в ЮНЕСКО града Санаин в Армения. После ще продължим с леки коли към Ереван, а оттам отново с наш транспорт ще обикоим за почти седмица цяла Армения, като ще достигнем почти южните граници на региона при световноизвестните каменна обсерватория Карандж и Татевския манастир. След 16 дни на приключения ще отлетим за дома от Ереван.

 

Ден 1

Кацаме в Тбилиси сутринта и се настаняваме в хотела. През първия ден след обяд разглеждаме старата част на грузинката столица и древния център Мицехта на север от Тбилиси

 

Нощ в Тбилиси

 

Ден 2

На слеващия ден се отправяме на юг към манастира Давид- Гереджи, след като сутринта сме нарправили обиколка из останалата ни част от стария Тбилиси. След манастира се отправяме на запад към Черно море, за да пристигнем и се оптуснем в минералния курорт и културен център- Боржоми.

 

Нощ в Боржоми

 

Ден 3

На сутринта ще разгледаме град Боржоми, а след това се отправяме към южния град до арменската граница: Ахалцихе и крепостта Рабат.

 

Нощ в Боржоми

Ден 4

На сутринта се отправяме към Кутаиси около обяд ще сме там, но ще продължим към впечатляващите каньони в района на световоизвестния грузински паметник.

 

Нощ в Кутаиси

 

Ден 5

Сутринта ще посветим на втората столица на Грузия, прекрасната Кутуаси и крайморския град Поти, където са дошли аргоновтите за Златното руно. Късно вечерта ще направим преход към Тбилиси, където ще нощуваме.

 

Нощ в Тбилиси

Ден 6

На следващия ден започваме транскавказката серия: влизаме в Азербайджан!

Ще отидем към столицата на шекинските ханове, двореца, древните джамии и антични места.

 

Нощ в Шеки

Ден 7

Пристигаме в столицата Баку- от черноморския Поти, до бреговете на Каспийско море.

Ще се настаним в хотела, ще посетим стария център, двореца и брега, но ще се върнем преди вечеря за спа комплекса Нафталан.

 

Нощ в Баку

Ден 8

След закуска се отправяме на юг от  Баку, за да разучим азерските и персийски културни обекти и наследство, както и да видим невъобразими природни красоти.

 

Нощ в Баку

Ден 9

Време е след Грузия и Азербайджан да се отправим и към Армения, но не можем да пресечем границита директно. Затова ще останем още една вечер в Тбилиси, за да разгледаме още малко и да се разходим из нощните улички за трети път преди да опътуваме финално.

 

Нощ в Тбилиси

Ден 10

Десетият ден ще бъде ден, когато за първи път няма да ползваме услугите на нашия миниван или джип-флот. Ще хванем влака за крайграничния град Санаин- древен манастриско и архитектурно бижу под закрилата на ЮНЕСКО.

 

Нощ в Санаин

Ден 11

С такси превоз ще стигнем до столицата Ереван, където след настаняване в хотела ще започнем традиционния си опознавателен градски тур.

 

Нощ в Ереван

Ден 12

На следващия ден ще се насочим към не по- малко известния и пълен с множество цървки, скални забележителности и красиви гледки град Вагаршапат, където ще прекареме деня.

Нощ в Ереван

 

 

 

 

Ден 13

Отправяме се към най- южната точка нашето пътуване и като цяло в Армения: Татевския манастир, където ще останем и древната скалана обсерватория: Караундж (Зорац- Карер)

Нощ в Татев

Ден 14

На път за Ереван ще разгледаме храмовете от Античността в Гарни. Място, което можем да сравним само с Долината на храмовете в Сицилия!

Официална вечеря и финал на програмата.

Нощ в Ереван

Ден 15

Напускане на хотела, трансфер и отлитане за дома.

 • нощувки във всички посочени места из трите кавказки страни: Грузия, Азербайджан и Армения
 • закуски в хотелите
 • държавни и туристически такси
 • 24/7 гид от КулТур
 • експертно екскурзоводско обслужване
 • изследователски беседи
 • срещи с артисти и творци
 • входни такси
 • застраховка
 • възможност за гурме и алкохолни дегустации
 • транспорт с комфортен миниван/ джипове
 • такси и трансфери до летищата
 • възможност за безплатна резервация и закупуване на самолетни билети
 • обеди и вечери
 • полети: София- Тбилиси и Ереван- София