Велотур „Дунавски лимес“

Всеки ден ще изминаваме разстояние приблизително между 30 и 50 километра, разделени на сутрешна и следобедна част. Ще спираме на интересни културни и природни забележителности, ще поотпочиваме за обяд, а вечер ще нощуваме в комфортни хотели в 10 различни града и населени места.

От 28 юли 2021 г. до 7 август 2021 г.
Продължителност: 11 дни
Минимален размер на групата: 10
Статус: Отминал тур

Изпуснали сте крайния срок записване - 17 юли 2021 г.

Знаете ли, че българската част на „Дунавския лимес” на Римската империя е един от най- богатите на археологически и културни паметници. Множество крепости, кули, гробници и светилища по цялото течение на реката от Видин до Тутракан. Като античното се редува с модерното, българското с международното; красивата архитектура на Свищов и Русе с незабравимите природни гледки на дунавските острови и заливи и чудната флора и фауна.

А сега си представете, че това пътешествие може да изминете в компактна група пътешественици с колела. Всеки да достигате на близко разстояние до следващата цел с вкусен обяд и богата културна програма от опитен гид. А за Вашия багаж, храна и всичко останало се грижи подвижния ни КулТур „питстоп”; миниван, който ще ни следва като ариергард  и където всеки ще може да отдъхне или да остави колелото си.

Всеки ден ще изминаваме разстояние приблизително между 30 и 50 километра, разделени на сутрешна и следобедна част. Ще спираме на интересни културни и природни забележителности, ще поотпочиваме за обяд, а вечер ще нощуваме в комфортни хотели в 10 различни града и населени места.

Ден 1

Сборният ни пункт е на крайречната алея, точно до сградата на Община Видин. Преди обяд ще се настаним в хотела и ще се отправим към района на Ново село. Това е най- северозападния край на България и именно оттам ще започенм прецизно нашия Тур дьо Дунав.

Време за обяд в крайречния ресторант в Ново село

Следобеден преход обратно към Видин и разглеждане на архитектурното наследство на града и крепостта „Баба Вида”

Нощ във Видин

Ден 2

След закуска се отправяме към втората ни отсечка до гр. Лом. Ще направим културна пауза за екзкурзионна беседа в Дунавци.

Времето ни за обяд ще бъде в село Арчар- едно от най- печално извесните места за българската археология, но и същевремнно безценен източник на информация за римското минало.

Следобед ще преминем през отсечката Арчар- Лом.

Нощ в Лом

Ден 3

След разглеждане на римската пътна станция и тюрзис Артанес/ Алмус се отправяме към Козлодуй. По пътя ни ни чакат отново римски валове, некрополи и интересни обекти, като паузата за обяд ще бъде в Игнатово.

Следобеден преход до Козлодуй.

 

Нощ в Козлодуй

Ден 4

Започваме нашата програма с парахода „Радецки”, разбира се. След това отиваме към днешния кратък маршрут до Оряхово със спирка в Мизия и античния прекрасен резерват Аугуста.

 

Нощ в Оряхово

Ден 5

През този ден ще поспрем в райските заливи на Остров, ще разберете защо Байкал може да е и много близо, а като за финал ще се озовем в Гиген- точно до емблематичния и внушителен Улпя Ескус

 

Нощ в Гиген

Ден 6

Днес отново преходът е сравнително лек, но изпълнен с градове и укрепления от  всички епохи: Никополис, Холъвник, Нийболу.

 

Нощ в Никопол

Ден 7

След закуска в Никопол предстои да се предвижим към Белене, изключително голям и интересен острво с важно значение за античната история и паметта от близкото минало, същевременно и един от старите центрове на българската католическа общност.

След като обядваме в Белене ще се насочим към Свищов- първия освободен български град, родно място на Щастливеца, изключително архитектурно място с църкви, обществени сгради, частни резиденции, носещо духа на края на 19в.

 

Нощ в Свищов

Ден 8

След Свищов ни предстои най- екстремната част от маршрута, но и вече сме подготвени за дълъг преход от долината, през платото и височините покрай Бяла, но няма да минем през опасния международен път, а през живописния и пуст третокласен маршрут на село Мечка, за да стигнем следобяд в Иваново- да, до Ивановските скални манастири.

 

Нощ в Иваново

Ден 9

Абсолютно на другата крайност ще е следващото ни релаксиращо предвижване до „Малката Виена”- най- забележителния и пълен с огромен брой културни обекти град- Русе.

 

Следобед и нощ в Русе

Ден 10

Предпоследният ден от нашето велоримско приключение ще премине през крепостите и археологическите находки в с. Нова черна и Трансмариска, който днес познаваме като Тутракан

 

Нощ в Тутракан

Ден 11

Последната отсечка преди финалната лента, от където Дунава се отделя от българската граница и продължава в Северна Добруджа е до Силистра. Има много какво да видим и в ранния следобяд да пристигнем в древния Дорусторум.

 

Ще имаме празнична вечеря, а след нея който иска ще има възможност да натовари велосипеда си в съпътстващия ни питстоп- миниван, за да бъде транспортиран в София, а вече уморени и развеселени да се отправим към спалния вагон на нощния влак Силистра- София.

  • 10 нощувки в комфортни хотели или места за настаняване (3 звезди)
  • закуски
  • културна програма
  • входни такси
  • поддръжка и подвижен сервиз за велосипеди
  • миниван през целия маршрут за багажа и изморените велосипедисти
  • застраховка
  • транспорт до Видин
  • обеди и вечери